Speel jij de hoofdrol?

rol

Stel, het leven is een film. Een film waarin jij vanzelfsprekend de hoofdrol speelt! Alles draait om jou. Alle andere spelers hebben een bijrol. Jij schittert op het witte doek. Jij wordt gezien, het publiek leeft met jou mee. Je bent doortastend, zet aan tot ontroering en men kijkt naar jouw leven, naar jouw manier van doen, naar jouw natuurlijke acteerstijl.

De vrolijke, dierbare, romantische, moeilijke, spannende, lastige of leuke momenten, alles scenes speel jij met evenveel verve. De hoofdrol is jou vanzelfsprekend op het lijf geschreven. Jij hebt talent, jij schittert en bent de ster. De filmmuziek is jouw muziek. Op de aftiteling wordt jouw naam in hoofdletters afgebeeld, de namen van de andere acteurs zijn die van jouw vrienden, familie, bekenden, kennissen of collega’s. Het publiek verlaat ontroerd de zaal. Men is onder de indruk van de grote herkenning en iedereen identificeert zich met jou. Het is duidelijk; Jij verdient een Oscar!

Wel de hoofdrol, niet de regie?

Wij herkennen deze metafoor allemaal. Maar de echte vraag is natuurlijk ook of jij de regisseur bent van jouw speelfilm, van jouw leven. En die vraag is wat lastiger te beantwoorden. Want hoe vaak hebben wij wel niet te maken met situaties waarin wij het gevoel hebben te moeten reageren of geen ‘’grip’’ te hebben. Anderen kunnen jouw bestaan aangenaam maken maar ook heel erg moeilijk. Denk bijvoorbeeld aan die irritante collega, een echtelijke ruzie of misverstanden met vrienden, enfin. Allemaal herkenbare scenes. Hoe daar mee om te gaan is wat wij ‘’de kunst van het leven’’ noemen. De regie in eigen hand hebben en vooral houden, dat is waar het eigenlijk allemaal om draait. Kennis van gedrag, hoe jijzelf in elkaar zit en hoe anderen zijn, helpt je daarbij. Want zelfkennis maakt dat jij ook anderen beter kunt begrijpen. Het is begrip dat leidt naar wederzijds respect en succes. Het maakt jouw film nog boeiender en levert veel meer applaus op!

Meest recente video

WordPress › fout